Ailenin Kurumsallaşması, Şirketin Kurumsallaşması ve Aile Anayasası ile Şirketin Bugünü ve Geleceği Nasıl Şekillendirildi?

Caner Bey makine mühendisi ve elli beş yaşındadır, yıllarını vererek lojistik ve uluslararası çalışmalar yapan enerji üretim şirketlerinde faaliyetlerini geliştirmiş ve yirmi beşinci yılını kutlamaktadır. Caner beyin iki erkek ve bir kız çocuğu vardır. Erkek çocuklardan bir tanesi on sekiz yaşında üniversite de elektrik, elektronik bölümünde okumak istemektedir, diğer erkek çocuğu işletme yönetimi eğitimi almış ve yurtdışında mastır yapmak için planlamalar yapmaktadır. Kız çocuğu ise, uluslararası ticaret üçüncü sınıfı okumaktadır, değişim programı ile bir yıl yurtdışında eğitim almak üzere, eğitimine devam etmektedir. İkinci şirkette toplam iki yüz elli kişi çalışmaktadır. Şirketin kapasitesi ve rakamsal hacmi gün geçtikçe büyümektedir. Fakat Caner Bey bir şeyi fark etmiştir. Artık işlerin eskisi gibi kolay olmayacağı, olamayacağını görmektedir. Şirket büyümüştür, her şeyi kontrol etmekte zorlanmakta ve aile üyeleri ikinci nesil şirkete adım adım yaklaşmaktadırlar;

  • Şirkette bir önlem alması gerektiğini çok iyi bilmektedir,
  • Aile ile şirket bütünlüğünün oluşmasında ikinci nesil in işin içerisine ne şekilde dahil olması gerektiği hususunda önlemler alınması gerektiğini fark etmektedir,
  • Bununla kalmayacağını da bilmektedir Caner Bey çocukların gelecek planlarını da yapmalıdır,
  • Şirkette kim nerede hangi görevde olacak, evlilikleri süreci ve sonrası, beraberlikleri, bütünlükleri ne şekilde devam edecek? Gelecekte şirketi hangi aile bireyi yönetecek, liderliği kim yapacak?
  • Damatların, gelinlerin şirkette görevleri olacak mı? Şirket içerisinde yer alacaklar mı?

Bu konuların başına gelmeden önlemler alması gerekliliğini ve planlamasının bugünden başlatılması gerektiğinin kararını vermiştir Caner Bey ve profesyonel bir yardım için müracaatta bulunmuştur. Artık konuları profesyonel, tecrübeli uzmanlar ile görüşmeye başlamıştır. Bu işlerin ne şekilde olduğu, çözümlenmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmuştur. Şirketin ve ailenin kurumsal yapılanma çalışmalarına başlanmasına adım atmıştır, çalışmalara uzman yardımı ile başlanmıştır. Danışmanların önerisi ve planlaması ile öncelikle, Şirketin kurumsal yapılanma süreci başlatılmıştır. Bu süreç ve zaman içerisinde, aile bireylerinin, ikinci nesilin detay gelecek planlaması analizi yapılmış, yetkinlikleri, gelecek istekleri detaylandırılmıştır. İleride Aile Anayasasında bütünlük içerisinde yer alacak uygulamalar ve şirket organizasyonunda olması gereken planlamalar yapılmaya başlanmıştır. Şirket mevcut Kurumsal Yapılanma süreci devam ederken aynı zamanda gelecek organizasyon planlama senaryoları da oluşturulmuştur. Bu adımlar bütünlük içerisinde, Kurumsal Yapılanma bütünlüğü ile geliştirilerek devam ettirilmiştir.  Aile bireylerinin gelecek organizasyonunda Kariyer Planlamaları da tamamlanmıştır. Bu süreçler ile Ailenin Anayasası çalışmaları yapılmış, Ailenin Kurumsallaşması ve Şirketin Kurumsallaşma çalışmaları ile bugünü ve geleceği şekillendirmiş, büyüme ve gelişimi olumlu, sağlıklı şekilde devam ettiren bir şirket olmaya devam etmektedir. Caner Bey henüz şirkete dahil olmamış ikinci nesil için şirkette çalışma ortamı planlamalarını yapmalıdır. Öncelikli olarak çocuklarının eğitimlerini tamamlamasını beklemelidir.

Bu süreçte profesyonel yöneticilerle iş ve operasyonları takip etmelidir. Eğitimini tamamlayan ikinci nesil üyeleri eğitim ve kariyerlerine göre şirket içerisinde ilgili bölümlerden başlayarak Caner Bey’in ve profesyonel yöneticilerin eşliğinde kariyerlerine başlamaları uygun olacaktır. Bu şekilde şirket işleyişinde kurumsal anlamda yönetime dahil olma ve tecrübe edinme anlamında emin adımlar atılmış olacaktır. Zaman içerisinde alanlarında uzmanlaşan ve yöneticilik deneyimi kazanan ikinci nesil üyelerine profesyonel yöneticilerden kendilerine iş/görev devirleri yapılmalıdır ve şirkette sorumluluk almaları sağlanmalıdır. İkinci nesilin evlilikleri söz konusu olduğunda ise anayasa çalışmaları ile kontrol altına alınmalıdır. Burada damat ve gelinlerin durumu değerlendirilmeli ve şirketi altın kafese alma yolunda kararlar alınmalıdır. Kardeşler arasında hisse dağılımları mantıklı ve akılcı şekilde belirlenmelidir. İlerleyen süreçte şirketlerin içerisinde söz sahibi olması ya da olmaması durumu detaylı açıklamaları yazılı (Aile Anayasasında) geliştirilmiştir. Şirketin ve ailenin kurumsallaştırılmasında oluşabilecek detaylı konular hukuki, mali ve yönetimsel olarak oluşturulmuş ve yürürlüğe konulmuştur. Uygulamalar geliştirilmiştir. Artık şirket güvenli olarak, planlı şekliyle büyüme ve gelişime devam etmektedir.

×
Merhaba. Bize WhatsApp ile ulaşabilirsiniz.